Studio Visit – Jiří Krejčiřík

„Inspirují mě osobnosti, které jdou mimo nějaký trend, škatulku nebo styl, jež je v současné době patrný.“ Vítejte ve vinohradském ateliéru na Studio Visit u Jiřího Krejčiříka, renesančního multidisciplinárního designéra.

Realisation image

Jiří Krejčiřík je multidisciplinární designér, jehož práce zahrnuje široké spektrum oborů a metod. Jiří má rád objekty s přesahem, baví ho hravý a autentický design. Přesvědčit se o tom můžete v jeho kurátorském výběru, který sestavil z produktů na našem eshopu. Teď už se ale pojďme podívat do jeho studia a seznámit se s ním v rámci rozhovoru.

Jirko, toužil si od malička být designérem?

Mě vždy hodně bavilo kreslit a malovat, už od útlého věku na základce. Neměl jsem jasnou profilaci, ale určitě mě to táhlo na uměleckou školu. Určující byl i vliv rodičů, kteří měli představu, abych se věnoval i něčemu více praktickému než jen volnému umění. Nakonec se to potkalo a spojil jsem oba vlivy do své praxe.

Při svých studiích si strávil rok na renomované univerzitě The Royal Danish Academy of Fine Arts v Kodani. V čem se nejvíce lišil přístup oproti výuce na českých univerzitách?

Přístup se nejvíc lišil tím, že tam byl více nastavený vztah student – profesor na kolegiální rovině. Profesoři nevystupovali jako autority, ale spíš jako profesionálové, kteří mají expertizu. Na školu bylo v rámci seminářů a workshopů zváno hodně externích profesionálů z oboru, kteří nám chtěli formou dialogu a diskuze své znalosti a zkušenosti předat.

Víme o tobě, že rád čerpáš inspiraci z historické tvorby. Které období je ti nejbližší a proč?

Je těžké si vybral jen jednu etapu, ale první co mě napadá je určitě období přechodu od dekorativních stylů k modernismu, tedy začátek 20.století v architektuře. Tím, jak se rozvolnil eklekticismus a slohový řád, tak vznikalo velké množství kreativních novotvarů a specifických řešení, která nebyla svázána kánony, které známe z předchozích období. Baví mě je sledovat během mých nekonečných procházkách po Praze. Určitě je to i můj podvědomý zdroj inspirace, který se pak objevuje v mé práci.

Realisation image
Realisation image

Má Jiří Krejčiřík v designové tvorbě nějaký vzor?

Spíš než konkrétní osobnosti nebo vzory mě baví přístup designérů. Baví mě lidi, kteří dokážou překonávat jak svoje hranice, tak i trendy a vytváří si trendy vlastní. Inspirují mě osobnosti, které jdou mimo nějaký trend, škatulku nebo styl, jež je v současné době patrný.

S klienty a architekty často pracuješ na zakázkové tvorbě. Jaký produkt/objekt bys rád navrhl?

Teď se zrovna objevil jeden projekt, ze kterého mám velkou radost. Pro PlusOne Architects a jejich projekt bytu na Praze 6 navrhuji svítidlo a několik autorských kusů nábytku. Jedním z nich je i kosmetický toaletní stolek. To je produkt, který jsem si vlastně vždycky chtěl vyzkoušet. Podobně jako můj kabinetní oltář je to typ nábytku, který se v současnosti moc nevyskytuje. V mém návrhu bude použita intarzie z různých druhů vzácných dřevin, perleť, expresivně frézované zrcadlo a na dřevě bude gradient, který můžete znát z mé předchozí práce.

Na svém webu máš široký výčet prestižních ocenění. Na které z nich si nejvíce pyšný?

Ocenění jsou fajn, současně na nich ale moc nelpím. Důležitější je pro mě to, že moje práce je zastoupená nejen v galeriích po Evropě, ale i v USA a Austrálii. Nebo to, že je ve stálých sbírkách institucí – třeba i ve sbírce českého designu v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v Brně. Tohle jsou to pro mě více hmatatelné věci, díky kterým se i dostanu k širší veřejnosti.

Jak vypadá tvůj běžný den ve studiu? Máš nějaké rituály?

Baví mě začínat den tím, že se z domu do studia projdu pěšky. Pak si uvařím japonskou senchu a čeká mě tichý blok, kdy neposlouchám hudbu a koncentruju se kreativním část mojí práce. Teprve později odbavuji emaily a administrativní rutinu. Další rituál je poobědové kafe a dlouhá procházka po práci. Užívám si tyhle všední chvíle, jen tak se toulat a koukat kolem sebe.

Je srpen, co tě do konce roku ještě čeká po pracovní stránce? Na co se nejvíce těšíš?

Teď mi zrovna dobíhá několik rezidenčních projektů, pro které vytvářím převážně svítidla a nábytek. Mám radost i ze spoluprací s firmami. Kupříkladu s firmou Modernista, pro kterou navrhuji kolekci svítidel a českou značku Budu, pro kterou připravuji skládají nábytek. Nedávno mě oslovila nábytkářská firma z Holandska, Kluskens, pro kterou teď aktuálně vymýšlím kolekci konferenčních stolů.

Pokud bys byl designovým předmětem/objektem, co by to bylo a proč?

Asi bych byl rybičkou od Mikovu. Baví mě ten vtip a lehkost, produkt s geniálním, přitom dadaistickým nápadem. Občas se cítím, že mám i paměť jak rybička, na což teda nejsem úplně pyšný, ale snažím se na tom pracovat. (smích)

Realisation image
Realisation image


Seznamte se i s dalšími osobnostmi z české designové scény, kromě Jiřího Krejčiříka jsme již publikovali rozhovor s Pauline Hagan, s Nikolou Novákovou nebo studio visit v ateliéru Elis Monsport.

Foto: Ján Martin Púčik

Sledujte práci Jiřího na jeho Instagramu

Realisation image
Realisation image