Byli jsme na 3daysofdesign v Kodani

V polovině června jsme se vydali na svěží akci 3daysofdesign do Kodaně, abychom načerpali dávku inspirace a prohlédli si novinky našich oblíbených výrobců. Skandinávským designem je tato dánská metropole nasáklá ze všech stran. Upoutalo mě několik věcí, o které bych se s vámi ráda podělila. Mohou vám být inspirací při zařizování domova. Byli jsme na 3daysofdesign v Kodani a vy se tam s námi můžete přenést prostřednictvím následujících řádků také.

Realisation image

Barvy

Dánové jsou mistry v používání barev. S naprostou fascinací sleduji opak minimalismu, útulné prostory, kombinace výrazných barev nejen na nábytku, ale hlavně na stěnách. Dokonale vyladěné odstíny nabízí značka Blēo nebo File under pop. Naše první kroky směřovaly právě do Designmuseum Denmark, kde Blēo představilo odstíny inspirované dílem Josepha a Anni Albersových. Paleta barev Josef Albers Color Interactions pro značku Blēo staví na tom, že neexistují žádné špatné kombinace. Každý odstín má svou vlastní sílu a bohatství. Selekci barev pro ně pravidelně připravuje několik současných designérů, například i úspěšná oděvní návrhářka Cecilie Bahnsen.

Realisation image
Realisation image

Květiny

Živé květiny nejsou rozmar, zvlášť v této sezóně. Květinové kreace totiž dokážou pozvednout prostor. Na 3daysofdesign proto nechyběly v žádné instalaci nebo showroomu. Na vzestupu jsou však také jejich neživé verze. „Hrdě falešné“ umělecké objekty představili Reevein Studios, kteří vytvářejí sběratelské ručně vyráběné umělé květiny a surrealistické předměty. Jejich botanický design se nesnaží napodobovat přírodu, ale spíše představuje jedinečné umělecké vyjádření. Pokud vám k nim chybí správná váza, podívejte se sem.

Realisation image
Realisation image

Řemeslo

Dánové nejsou spjati jen s pověstným termínem hygge. Jsou to hlavně tradice, cit pro řemeslo a detail, které dělají z Dánska destinaci kvalitního designu. Kromě zavedených značek (&TraditionMontana či HEM) jsme se seznámili s řadou nových, které kromě funkčního řešení nabízejí vysokou estetickou kvalitu, precizní zpracování a výrobní proces, jež myslí na životní prostředí. Příkladem jsou dřevěné kuchyně Vermland nebo nábytek Karakter Copenhagen.

Realisation image
Realisation image

Jídlo

Nemyslím si, že na světě existuje místo, kde by byl design s jídlem propojen více než je tomu v Kodani. Pokud se ve městě nenasytíte designem, v pekárnách a kavárnách to doženete určitě. Navštivte například Apollo BarAtelier September, HART Bageri nebo POPL burger. Chcete-li mít doma kousek slavné restaurace noma, objednejte si něco z Noma Projects. Jejich „fermentační laboratoř“ byla také součástí 3daysofdesign. A to mluví za vše. Jídlo a design v Kodani určuje životní styl.

Realisation image
Realisation image