Seznamte se: HEM

Pokračujeme v našem seriálu seznamování se s historií nábytkářských značek. Tentokrát zůstáváme ve Skandinávii, z kodaňské &Traditon, o které jsme psali zde, se však přesouváme do Stockholmu. Tak prosím, seznamte se: HEM

Realisation image

HEM

Společnost HEM– švédský výraz pro domov – byla založena v roce 2014. Firma je známá především pro svůj osobitý sortiment vysoce kvalitního moderního nábytku, osvětlení a doplňků. Hem spolupracuje s některými z nejvýznamnějších designérů současnosti, jako jsou Max Lamb, Luca Nichetto, Pauline Deltour a studiem GamFratesi. Zakladatelem a CEO v jedné osobě je Petrus Palmér, který ještě před HEM spoluzaložil další známé designérské studio Form Us With Love. Palmér je také předsedou správní rady organizace Design Sweden, jejímž cílem je podporovat a rozvíjet švédské designéry po celém světě.

Realisation image
Realisation image

Vzhledem k tomu, že je Petrus Palmér sám vystudovaný designér, vše, za čím stojí, vychází z vášně pro design a interiéry. Sám pracoval pro značku Ikea nebo italskou Cappellini. Po deseti letech praxe designéra byl však frustrován archaickým fungováním tohoto odvětví a rozhodl se vzít věci do vlastních rukou. A tak vznikl HEM. Firma se po ani ne deseti letech fungování může pyšnit studii ve Stockholmu, Los Angeles a New Yorku.

Zajímá vás, které pojmy značku HEM vystihují nejlépe? Jednoznačně nápaditý design a posedlost kvalitou. Sám zakladatel nad firemní tvorbou přemýšlí jako nad platformou pro spolupráci tvůrců, kterým umožňuje získat širší publikum. Jak sám v rozhovoru vysvětluje: „Naší myšlenkou je být hybnou silou v komunitě designérů, spíše než se snažit protlačit jeden z produktů.“ Design je podle něho kulturou. Pro spolupráci oslovuje designéry, kteří jsou relevantní pro způsob, jakým v současnosti i v budoucnosti budeme žít. „Všechny naše vztahy jsou dlouhodobé a vznikají na základě dlouholetých diskusí a spolupráce,“ doplňuje Palmér.

Co spojuje všechny produkty HEM?

Jednak ikony nové generace. Silní tvůrci a autoři, kteří následují vlastní trajektorii a zkoumají věci, které je baví. Spolupráce s Maxem Lambem byla pro značku velkou inspirací: Max je někdo, kdo se neřídí jen trendy a tím, co chce trh. Tento typ spolupráce bývá úspěšný, na druhou stranu ale také nejnáročnější. Tvůrci jako Max nepřicházejí často, takových designérů je v každé generaci jen pár.

Spojujícím jazykem je také funkčnost a kvalita. Všechny HEM výrobky jsou vhodné pro náročné použití. Jak už je pro skandinávské značky standardem, udržitelnost je součástí výrobního řetězce. HEM proto používá pouze dřevo s certifikátem FSC a minimalizujeme používání neekologických materiálů, jako jsou plasty.

Realisation image
Realisation image