Cihla v interiéru

Cihla – materiál přírodní, nadčasový a rozmanitý. Cihla nemusí sloužit jen jako stavební prvek schovaný pod omítkou. Odhalená cihla v interiéru, ať už surová nebo nabarvená přináší do interiéru charakter a větší míru detailu. Pojďte se inspirovat možnostmi použití cihly v interiéru.

Realisation image

Odhalené cihla v interiéru snad nikdy nevyjde z módy. Jedná se o klasický průmyslový materiál, který se používá ke stavbě již po stovky let. Cihly jsou odolné, nenáročné na údržbu a poměrně ekonomické. Při použití cihly v interiéru se však nemusíme bát škatulkování na rustikální nebo naopak industriální styl. Jsou to práce způsoby kladení, barevnost, rozměry a vizuál spár, které ovlivňují jakým způsobem tento materiál vnímáme. Stejně jako jiné přírodní materiály, jako je přírodní kámen, dřevo, kůže nebo vlna, je cihla krásná ve své nedokonalosti a dodává prostoru teplo a kouzlo. My ji v interiéru rádi používáme nenápadne. Svoji hru rozehrává na pozadí, kde plochám dodává texturu a hloubku.

Zapomeňte však na náhražky, umělá cihla či snad tapeta rozhodně nenahradí kouzlo pravé pálené cihly. Kromě tradičních pálených cihel se na trhu začaly objevovat děrované modely, které jsou výborným tepelným a zvukovým izolantem. Zajímavou variantou může být také odhalená cihla Porotherm – viz reference interiéru domu ve Zlíně níže.

Použití cihly v interiéru

Jednou z variant cihly v interiéru je odhalení v rámci rekonstrukce. Touto cestou jsme se vydali u rekonstrukce vinohradského bytu, kde jsme moderní zásady kombinovali s původními prvky. Cihlovou stěnu jsme natřeli na bílo, abychom podpořili moderní a svěží vzhled. Podobně jsme postupovali i u rekonstrukce interiéru rodinného domu v industriálním stylu ve Zlíně. Betonová tvárnice v interiéru funguje jako reinterpretace zlínských pálených cihliček a její hrubý povrch dobře kontrastuje s hladkým dřevem nebo měkkým čalouněním.

Realisation image
Realisation image

Originalitě v použití nejrůznějších variant cihel se meze nekladou. Vyrábí se v celé škále materiálů, od hlíny, přes beton až k alternativním a experimentálním recyklátům. Například italská firma Mutina, která se věnuje převážně keramickým obkladům má ve svém portfoliu i kategorii bloků cihel v různých podobách. Dekorativní geometrické kompozice působí současným dojmem a v prostoru dokáží vytvořit zajímavý detail. Cihla v interiéru tak může mít podobu konstrukčního materiálu, ale i dekorativního obkladu

Realisation image
Realisation image

Cihla v interiéru vypadá skvěle i v nekonvenčním použití. Konkrétně v rámci podlahy nebo atypického nábytku vytváří v interiéru zajímavý motiv. Italský výrobce Fornace Brioni se zaměřuje na cotto a jeho použití v interiéru. Cotto je výjimečné tím, že se vyrábí pouze z hlíny a dešťové vody, což jsou přírodní složky, které vytvářejí ekologický materiál, jenž má zároveň high-tech vlastnosti. Starobylá technologie zpracování hlíny se snoubí s mladou duší a vizuálem.

Realisation image
Realisation image

Ačkoliv je cihla prastarý materiál, použití v interiéru nemusí mít historický charakter. Cihla v interiéru dodá na osobnosti prostoru, autentičnosti a také teplém a příjemném pocitu.

Foto vlevo:  butik Forte Forte a různorodé kladení cihel

Foto vpravo: Dům u Zvonice Bratislava / Ing. arch. Marián Gombarček, GMB

Realisation image
Realisation image