Přírodní kámen v interiéru

Ať už se jedná o návrh domu, rezidenčního či komerčního prostoru, přírodní kámen v interiéru může vytvořit zcela unikátní prostor. Rozmanitost barev, textur a povrchových úprav mramoru, křemene nebo žuly v mnoha ohledech pozvedne váš interiér. Každý kámen má ale jiné vlastnosti, a tím pádem je vhodný pro jiné použití. Volba správného kamene je stěžejní pro to, aby výsledek dobře fungoval – ať už se jedná o pracovní desku kuchyně, obklad koupelny, nebo desku konferenčního stolku.

Realisation image

Mramor

Od starověku se mramor primárně využíval v sochařství a jako stavební materiál. Pro své dekorativní vlastnosti má své místo i v současných interiérech. Nejčastěji se setkáte s bílými mramory, ale příroda nabízí i krásné barevné odstíny.

Nevýhoda mramoru kvůli své měkkosti spočívá v náchylnosti na poškrábání, současně jsou také málo odolné vůči kyselým potravinám jako je citrón nebo červené víno. Pro ošetření povrchu přírodních kamenů se využívají impregnace. Pokud však není impregnace perfektně provedena nebo pravidelně obnovována, může se do kamene vsáknout skvrna, které se ani přebroušením povrchu nezbavíte. Proto není jejich použití příliš vhodné pro namáhané dlažby nebo kuchyňské linky. Mramor jako přírodní kámen v interiéru rádi volíme jak na obklady a dlažby v koupelnách, tak pro samotná umyvadla. Se šampony a kosmetikou si hravě poradí. Vždy je však potřeba dodržovat vhodné čistění a prostředky.

Realisation image
Realisation image

Křemenec / kvarcit

Křemenec je extrémně kompaktní a tvrdá hornina složená z mozaiky krystalů křemence. Výhoda křemence spočívá v tom, že kombinuje kresbu mramoru a trvanlivost žuly. Díky tvrdosti a chemické odolnosti je ideální pro použití na pracovní desky kuchyní, barových pultů a koupelen. Oproti ostatním kamenům je jeho výhodou také dostupnější pořizovací cena. Podívejte se na naši realizaci vinohradského bytu, kde jsme křemenec použili na pracovní desku v kuchyni.

Granit / žula

Žula neboli granit je přírodní kámen proslulý svou tvrdostí a odolností.Tyto parametry mu propůjčují extrémně dlouhou životnost. Kromě vynikajících fyzických vlastností však příroda žule dopřála i v oblasti vzhledu a vytvořila tak estetický materiál v nepřeberném množství různých barev a vzorů. Granitová kuchyňská deska je za nás skvělou volbou. Výrazný motiv granitu z Brazílie můžete vidět na naší realizaci bratislavského apartmánu nebo recepce v butikových kancelářích Zeitgeist.Ve spojení s granitem se vám mohou vybavit také granitové dřezy. Kvalitní granitové dřezy se vyrábí cca z 80 % rozdrceného kamene (žula, křemen), dále z pojiv a barviv. Za nás doporučujeme dřez se spodní montáží, který je skrytý pod deskou a nestrhává na sebe pozornost. 

Realisation image
Realisation image

Travertin

S travertinem se nejčastěji můžete setkat jako s obkladovým materiálem v exteriéru, ale prostor dostává i v interiérových realizacích. Jeho páskovaná struktura, unikátní kresba a světlé odstíny budou skvěle doplňovat jakýkoliv interiér. Travertin se jako přírodní kámen v interiéru používá primárně jako dekorativní materiál, vzhledem k jeho vysoké pórovitosti. Pokud byste přece jen toužili mít travertin na svém barovém pultu, póry lze vyplnit pryskyřicí, aby se do dutin nedostal prach ani voda. Nutno podotknout, že kámen tím trochu přichází o svou krásu. Nás zaujala realizace domu belgického architekta Pietera Vanrenterghema.

Realisation image
Realisation image

Vápenec / Limestone

Vápenec sdílí mnoho společných vlastností s travertinem, je však o něco pevnější, protože je méně porézní a vznikal pod větším tlakem. Vápenec pohlcuje světlo, místo aby ho odrážel zpět, což vytváří hřejivou estetiku. Díky své měkkosti je dobře opracovatelný a snadno se tvaruje, což z něj činí velmi univerzální materiál – od nábytku až po fasády. Štípaný vápenec použilo londýnské studio ROOM jako obklad zdi u kuchyňské linky. Jeho drsná struktura tak dobře kontrastuje s hladkým mramorem na kuchyňské lince.

Onyx

Asi nejznámější použití onyxu v interiéru naleznete v brněnské vile Tugendhat. Onyxy nabízí široké spektrum barev a dekoru. Jelikož se jedná o vzácný exotický kámen, musí se počítat i s jeho vysokou pořizovací cenou. Stejně jako křišťál, i onyx je díky své krystalické struktuře translucentní (průsvitný), velmi dobře proto funguje v kombinaci s podsvícením.

foto: David Židlický

Odolnost

Přírodní kámen v interiéru je obecně odolnější než keramická dlažba. Opotřebení přírodního kamene je současně vlastností, která kameni dodávají na jeho přitažlivosti.

Keramická dlažba je k dispozici v různých stupních tvrdosti. Čím vyšší je hodnocení, tím větší je odolnost. Dlaždice s nižším stupněm tvrdosti se hodí pro použití na stěnách, ale nebude se hodit na podlahy, kde musí vydržet větší zátěž.

Cena

Ne vždy platí, že přírodní kámen nutně představuje dražší variantu než keramika. Vždy samozřejmě záleží na konkrétním srovnání. Instalace přírodního kamene v interiéru vyžaduje větší péči a odborné znalosti při pokládce, která může být finančně náročnější než u keramiky. Výsledný luxusní vzhled se ale dle našeho názoru vyplatí.

Estetická hodnota

Krása přírodního kamene tkví v jeho jedinečnosti a autenticitě, která vnese do každého interiéru charakter a nadčasový šarm, zvlášť pokud zestárne. Interiér z přírodního kamene, o který je dobře postaráno, obstojí ve zkoušce času a má mnohem menší dopad na životní prostředí a uhlíkovou stopu ve srovnání s jinými dostupnými možnostmi na trhu. Kámen v interiéru také často zvyšuje hodnotu nemovitosti.

Keramika nabízí výběr z velkého množství rozměrů, vzorů a imitací přírodního kamene. Její použití je proto flexibilní a často cenově dostupnou variantou. Přesto platí, že originál je jen jeden a nevyrovná se mu ani ta sebezdařilejší imitace.

Údržba

Záleží na zvoleném druhu kamene a jeho umístění.Aby kámen vypadal i po letech používání stejně jako při instalaci, je třeba jej jednou za 2-3 roky naimpregnovat. Bude tak odolnější vůči nečistotám, mastnotě a také kyselinám (ocet, víno, citronová šťáva atd.). V rámci pravidelného úklidu je vhodné volit PH neutrální čistící prostředky. Péče se však nemusíte bát, postačí i jemný mýdlový saponát. Oproti tomu keramika nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu.