Sklo v interiéru

Sklo je nezbytnou součástí našich domovů, ať už jde o exteriér nebo interiér. Používá se ve stavebních konstrukcích, dveřních výplních, oknech, střechách, svítidlech a standardním nábytku. Sklo představuje sofistikovaný prvek, který dodává místnosti lehkost a eleganci. V tomto článku vám přiblížíme možnosti použití v interiéru.

Realisation image

Sklo může vyřešit problémy s nedostatkem světla a prostoru, pomáhá prosvětlit a opticky zvětšit místnost. Má také čistý a nadčasový design, který lze snadno kombinovat s jakýmkoli materiálem nebo barvou. V sérii článků o skle v interiérovém designu budeme postupně zkoumat možnosti, které nám tento materiál nabízí při vytváření obytného prostoru. Představíme jeho použití v povrchových úpravách budov a atypických prvcích, přes standardní nábytek až po drobné interiérové doplňky. Na úvod je třeba zmínit způsoby, jakými se sklo během výrobního procesu proměňuje ve finální výrobek. Každá z níže uvedených metod má svá specifika a účel.

Foukané sklo

Foukané sklo je klasická sklářská technika ručního nebo strojového zpracování skloviny. Viskózní sklovina, připevněná na sklářskou píšťalu, je tvarována vzduchem tlačeným přes píšťalu. Metoda foukaného skla se používá především k výrobě dutých předmětů. V interiéru se takové sklo nejčastěji vyskytuje na lampách, vázách nebo také na konferenčních stolcích.

Realisation image
Realisation image

Lité sklo

Lité sklo se vytváří odléváním do kovových či dřevěných forem. Nevýhodou je nižší kvalita povrchu. Technika odlévání se používá především při výrobě užitkových předmětů a skleněných polotovarů.

Válcované sklo

Válcování je výrobní proces, při kterém se sklo vylije a poté se vyválcuje na desku. Tato technika se používá při výrobě hladkého nebo vzorovaného tabulového skla o větší tloušťce. Aby se na skle objevil vzor, mají válečky na svém povrchu vyražený požadovaný motiv. Drátěné sklo se vyrábí také válcováním – do skla se naválcuje drátěné pletivo.

Plavené sklo

Float coating představuje techniku, která pochází z Anglie a používá se při výrobě hladkého a plochého tabulového skla. Princip spočívá v odlévání do ploché formy, jejíž vnitřek tvoří roztaveným cínem. Na něm se vznáší kapalná sklovina. Sklo je v základní podobě čiré. Existují však situace, kdy je nutné zajistit průchod světla, ale zároveň zachovat určitou míru soukromí a neúplnou viditelnost do místnosti nebo interiéru atypického nábytku. V takových případech používáme vzorované, matné sklo nebo drátěné sklo či skleněné bloky. Na základě vizuálního působení skla lze tento materiál rozdělit do několika skupin.

Čiré sklo

Jde o nejčastěji používaný druh skla, které je možné dodatečně pískovat nebo gravírovat. Používáme ho všude, kde chceme využít nejen světelné propustnosti (průsvitnosti), ale i průhlednosti – přes sklo komfortně vidíme. Čiré sklo jsme použili pro vinotéku v rodinném apartmánu v Bratislavě.

Tónované sklo

Celoplošné barevné sklo si zachovává průhlednost. Barevného efektu se dosahuje přebarvením skla v hmotě – do základní skloviny se již ve výrobním procesu přidávají různé barvicí přísady. Použití tónovaných skel nám umožňuje navázat na designový koncept prostřednictvím barvy. Praktické užití má například v koupelně, jak je k vidění v koupelně v bratislavském apartmánu.

Mléčné sklo

Tento typ skla je na jedné straně zdrsněný leptáním a řadí se tak do kategorie průsvitného, ale neprůhledného skla. V kombinaci s drátosklem jsme ho aplikovali do industriálního bytu pro milovníka techna.

Vroubkované sklo

Tento typ vzorovaného skla se vyrábí lisováním polotavené skleněné hmoty mezi kovovými válci, čímž vzniká výrazný reliéf. Jeho použití se hodí do soukromých částí interiéru, jemný posun a lom světla zajistí intimitu. Interiéru dodává elegantní, jemný lineární detail. Vroubkované sklo jsme použili k optickému oddělení ložní části od té šatní v interiéru vinohradského bytu.

Drátosklo

Drátěné sklo je klasické sklo s drátěnou vložkou. Jeho výhodou je bezpečnost, protože při rozbití drží pohromadě. Je široce používán pro zasklívání průmyslových budov, ale můžeme jej použít i v rámci vnitřního zasklení pro obytné prostory. Vnáší do prostoru industriální nádech a míru technického detailu. Vizuálně funguje na podobném principu jako vroubkované sklo, a proto poskytuje soukromí lomem světla, tentokrát ve čtvercové síti. S drátosklem jsme pracovali v rámci koupelny v bytě s industriálními prvky v Praze.

Skleněné tvárnice / luxfery

Skleněné tvárnice jsou specifickým interiérovým prvkem, který využívá vlastností skla. Jedná se o stavební materiál, který umožňuje rovnoměrný rozptýlený průchod denního světla, ale zachovává pocit soukromí. Je možné je zakomponovat do příčky nebo z nich udělat základní stavební prvek stěny. Pověst skleněných tvárnic byla v období socialismu pošramocena, ale postupně se tento zajímavý prvek opět stávají žádanou součástí interiérů. Skleněné bloky působí v prostředí velmi příjemným dojmem, v čirém provedení mohou propouštět až 80 % kolmo dopadajícího světla. Základní formát 19 x 19 x 8 cm byl v posledních letech doplněn o mnoho dalších. Široká je také škála barev a vzorů, které různými způsoby lámou světlo. Funkční a praktickou stěnu tak lze proměnit v originální prvek interiéru. Pro názornou ukázku luxfer v interiéru jsme si dovolili vypůjčit fotografii slovenského ateliéru Kilo/Honč, foto Matej Hakár.

Copilit

Skleněné luxfery ve tvaru U (neboli colipit) se v minulosti používaly čistě jako fasádní materiál. Postupně se s nimi ale můžete setkávat i v kontextu obytných interiérů. Jejich neprůhlednost, průsvitnost a jemný vertikální detail členění panelů vytvářejí potenciál pro použití zejména v příčkách. Jejich jednoduchost dodává interiéru syrový až industriální charakter. Realizaci interiéru se skleněnými tvárnicemi copilit lze spatřit u slovenského studia Kilo/Honč, foto Matej Hakár.

Sklo v interiéru má nepochybně mnoho podob. Všechny výše uvedené formy skla nám poskytují širokou škálu možností a je na nás, abychom si vybrali to správné, které se hodí do konceptu a atmosféry interiéru.