Klientské změny v developerském projektu

Plánujete si pořídit bydlení v novostavbě nebo jste již našli váš vysněný byt? Pokud jste ho stihli vybrat ve správný čas nebo je realizace domu teprve v počátcích, máte několik možností, se kterými vás prodejce určitě seznámí. Klientské změny v developerském projektu jsou již běžnou součástí nabídky služeb developera. Pojďme se na jejich specifika podívat.

Realisation image

Co jsou klientské změny v developerském projektu?

Jedná se o možnost individuálního přizpůsobení dispozičního řešení dosud nezrealizovaného bytu dle požadavků budoucího klienta. Zpracování klientské změny bytu je podmíněno svolením developera a na základě developerem stanovených pravidel. V dnešní době většina developerů umožňuje v rámci koupě bytu realizovat klientské změny. Klientské změny dělíme na dvě kategorie. První kategorie se týká výběru standardů bytu. Developer například umožňuje výběr nášlapné vrstvy podlahy, typ obkladů, koncových prvků v koupelnách nebo provedení interiérových dveří. U této kategorie změn mají klienti většinou dělší termíny pro výběr standardu bytu.

Druhou kategorii tvoří zásadnější změny – zásah do dispozice bytu, úprava pozic elektra či komplexní změny celkového prostorové uspořádání bytu, kdy se může měnit počet místností, jejich funkce atd.

Realisation image
Realisation image

V případě těchto změn se ale klient musí připravit na vyšší finanční náročnost. Nejedná se totiž jen o jednoduchý úkon typu posun svítidla, ale o zanesení pozice do celkové dokumentace a její kompletní přepracování. Další proměnnou, která do možnosti změny vstupuje jsou jednotlivé profese. Možnosti změn a úprav se totiž postupem času uzavírají.

Klientské změny v developerském projektu a eventuální možnosti zásahu do statiky budovy jsou většinou striktně omezeny, pokud ne přímo zakázány. Tomu se při samotné úpravě dispozice snažíme vyhnout tím, že respektujeme nosné prvky a soustředíme se pozice nenosných stěn. To samé platí o zásahu do vizuálu budovy v podobě členění oken a možnosti stylu otevírání. Zde diskuze může proběhnout, ale zásah v tomto směru schvaluje ještě architekt samotného domu.

Dalším prvkem v rámci změn může být výběr technologií pro byt. Bavíme se o navýšení standardu bytu, kdy klient například požaduje alternativní chlazení. Změna a navýšení technologií bývá umožněna u velkometrážních bytů. Zde je i rozumný poměr výše ceny za klientské změny vůči hodnotě bytu není tak dramatický.

Postup u klientských změn

V případě spolupráce máme u developerského projektu vymezený čas na klientské změny. Je proto potřeba začít možnosti co nejdříve. Pokud se bytový dům začíná teprve stavět, máme času více. Vypracujeme návrh dispozice, kterou následně konzultujeme s vámi. Pokud nalezneme shodu, začíná připravovat podklad pro úpravu dispozice, rozmístění technologií, umístění koncových prvků a všechny další požadavky na stavební připravenost.

Celá dokumentace se poté zasílá na generálního projektanta, který musí změny odsouhlasit. Výkresy následně budou sloužit při realizaci stavby. Pokud jsou změny za developera i generálního projektanta v pořádku, začne se zpracovávat komplexní dokumentace. Tento úkon vyžaduje konzultace mezi architekty a projektanty, aby se podařilo odladit vše potřebné a na nic se nezapomnělo. Jelikož i jednotlivé profese se postupně zapojují do projekce, trvání může být i v délce několika měsíců.

Následná koordinace na stavbě v rámci autorského dozoru je nutnou součástí uplatnění klientských změn. S klienty se vždy snažíme najít optimální řešení tak, aby uplatněné klientské změny v developerském projektu měly přidanou hodnotu a zvýšily kvalitu bydlení. Díky zkušenostem z realizací víme, čemu předcházet a jak se vyvarovat problémovým bodům.

Realisation image
Realisation image

Klientské změny u našich projektů

Klientské změny v developerském projektu jsme řešili při realizaci projektu Útulného bydlení v řadovém domě, kdy jsme pro klienta upravili dispozici s ohledem na rozmístění atypických prvků a pozic dveří. Proběhla i změna u pozice vývodu rekuperace, vývojových plánů koupelny a kompletního elektra. Klientovi jsme pomohli s výběrem podlahy a keramiky a vyřešili schodiště se zábradlím. V rámci dalšího projektu Luxusního apartmánu na břehu Vltavy se řešilo velké množství klientských změn. Klient se na nás obrátil ve chvíli, kdy se dům začínal teprve stavět. Měli jsme proto možnost ovlivnit vše od změny dispozice, počtu místností a pozice technologií.