Destinace pro milovníky designu a architektury

Letní sezóna vybízí k cestování a výletům, a to i na víkend. Využijte každou příležitost k odpočinku a načerpání inspirace v novém prostředí. Na následujících řádcích nabízíme možnosti, které oplývají vizuálně působivými zážitky. Inspirujte se tipy na evropské destinace pro milovníky designu a architektury.

Realisation image

Berlín

Město plné kontrastů, starého a nového, leží na dosah ruky a je ideální na letní prodloužený víkend. Kvalitní design, architektura a zajímavá atmosféra lákají do Berlína každoročně mnoho návštěvníků. Opuštěné bunkry se proměňují v muzea a galerie se zajímavými soukromými sbírkami. Na bývalém letišti Tempelhof se každoročně v květnu koná místní design week. John Pawson vytvořil mimořádně úspěšný prostor pro Feuerle Collection zaměřenou na asijské umění, zatímco Tchoban Foundation se v areálu bývalého pivovaru věnuje prezentaci architektonických skic. Za návštěvu stojí i kantýna letošního držitele Pritzkerovy ceny Davida Chipperfielda, původně určená pro zaměstnance jeho berlínské kanceláře, ale v současnosti je otevřená veřejnosti. Za místním designem se vydejte do obchodního domu Bikini Berlin.

Realisation image
Realisation image

Paříž

Paříž láká především svou typickou atmosférou a obrovským množstvím muzeí a galerií se vzácnými díly. Na pozadí se však skrývá designová a architektonická scéna, která je stejně zajímavá a hodná pozornosti. Fondation Cartier pro současné umění je zastávkou, která nabízí jak špičkové výstavy, tak prvotřídní architekturu Jeana Nouvela. Fondation Louis Vuitton světoznámého Franka Gehryho má podobně kvalitní výběr výstav a nabízí zajímavé výhledy a pohledy na Paříž. Město žije designem zejména během veletrhu Maison & Objet, který můžete navštívit dvakrát ročně. Ten nejbližší se bude konat od 7. do 11. září a představí nábytek, dekorace, doplňky, textil a mnoho dalšího. Energii můžete načerpat v jedné z mnoha elegantních restaurací nebo barů a nakoupit místní nebo mezinárodní design v concept shopech, kterými je Paříž poseta (Empreintes,Blou, atd.). Nakonec se můžete v horkém dni osvěžit v elegantních bazénech Piscine Molitor nebo Piscine Pontoise.

Realisation image
Realisation image

Benátky

Benátky se v letním období stávají dějištěm zajímavých událostí spojených s uměním, architekturou či designu. Můžete nasát atmosféru mezinárodního filmového festivalu, který se tu koná každoročně na přelomu srpna a září. Návštěvníka v letních měsících nemine ani bienále architektury či výtvarného umění, které je k vidění od května až do listopadu zejména v krásných areálech Arsenale a Giardini. V květnu a červnu se už po čtvrtý rok Benátky stávají místem konání Venice Design Biennial. Do tajů sklářství vás uvedou na ostrově Murano, který je tímto řemeslem proslavený a oddychnout si můžete na stylové pláži benátského Lida, která si svůj ráz zachovává už desítky let.

Realisation image
Realisation image

Kodaň

Kodaň je ideálním místem, pokud hledáte město s příjemnější teplotou vzduchu v létě. Z dánského hlavního města pocházejí značky a designové podniky, které proslavily severský styl po celém světě. Povinnou zastávkou pro milovníky designu je přístavní oblast Frihavn v Osterbro. Sídlí zde značky jako Kvadrat, Erik Jorgensen, Fritz Hansen, HEM a Normann Copenhagen. Na začátku června se v Kodani každoročně koná festival designu nazvaný Three Days of Design. Více než 250 výrobců zde představuje své produkty nebo nové kolekce. Za návštěvu určitě stojí i Design Museum Denmark a architektonické centrum BLOX. Nenechte si ujít i Louisiana Museum of Modern Art, které je vzdálené zhruba 40 minut od Kodaně.

Realisation image
Realisation image

Barcelona

Přímořská Barcelona je známá především jako město Antoniho Gaudího, ale architektonicky a umělecky bohatá je i v dalších vrstvách. Za zmínku stojí modernistický barcelonský pavilon Ludwiga Miese van der Rohe, kde se střídá leštěný onyx, mramor a velkoplošné zasklení. Nepřehlédnutelné jsou avantgardní výtvory Jeana Nouvela -Torre Glòries, socha ryb Franka Gehryho a architektonické stopy Ricarda Bofilla. Velmi pěkné sbírky a prostory mají Fundació Joan Miró a Museu Picasso. Oba žili v Barceloně, která je nepochybně i dnes podnětným prostředím pro mnoho umělců.

Realisation image
Realisation image