Co nás zaujalo na Designblok 2023?

První říjnové dny patří každoročně přehlídce domácího designu. Letos festival Designblok oslavil 25 let své existence a na třech místech přivítal stálice a jako vždy i nové tvůrce. V našich projektech rádi využíváme české značky a nebojíme se do nich vnášet inovace za pomoci mladých talentovaných designérů. Co nás zaujalo na Designblok 2023? Naše Head of Interior Design, Barbora S. Babocká pro vás připravila výběr zajímavých studií a designérů.

Realisation image

Udržitelné materiály

Interiérovým architektům výrazně pomáhají designéři a návrháři, kteří hledají způsoby, jak být při své práci udržitelnější. Studio Dechem nám opakovaně bere dech. Recyklované sklo není nic nového, ale v jejich podání působí velmi něžně. „Fragmentglass“ je vyrobeno z přesně vybraných úlomků zbytků barevného skla. Z úcty k řemeslníkům je tak možné z rozbitých váz vytvořit stolní desku nebo nástěnný světelný objekt. Mimochodem, Dechem vyrobil konzolový stolek na náš projekt Luxusního apartmánu na břehu Vltavy.

Realisation image
Realisation image

Člověk by si myslel, že plast v interiéru je už dávno pasé. Deskové materiály výrobců Novavita nebo Plastic Guys jsou však pravým opakem. Poslání proměnit plast v mramor budoucnosti je podle mého názoru velmi ambiciózní, přírodní materiály totiž mají nezaměnitelné vlastnosti. Ale pokud je možné proměnit kousek plastu v něco pěkného, proč to nezkusit?

Vybavení

Co nás zaujalo na Designblok 2023? S firmou Polstrin spolupracujeme na projektech již několik let. Svěží design, který duo Lexová&Smetana v posledních letech přineslo, jim zajišťuje stabilní pozici na trhu i v zahraniční konkurenci. Modulární Seaside sofa je horkým kandidátem na použití v naší další realizaci.

Potěšil mě také modulární systém od českého výrobce Budu. Subtilní kovová konstrukce a vysoká variabilita předurčují tuto policovou sestavu k úspěchu. Sedm barevných kombinací, včetně ultramarínové modři, reaguje na současné trendy v interiérovém designu.

Realisation image
Realisation image

Při navrhování myslíme na každý detail, WC tlačítko Dot.Dot od společnosti Alca je přesně tou designovou třešničkou, kterou si můžete dopřát každý den, a to hned několikrát. Lucie Koldová se inspirovala proudem tekoucí vody, a tak vznikla obvodová lišta, která je dominantním prvkem série.

Interiérové doplňky

Na Designbloku je spousta interiérových doplňků, vybrala jsem ty, které mi nejvíce rezonují v hlavě. Všechny spojuje jemnost a shodou okolností pocházejí od ženských tvůrkyň. Yara Abu Aataya představila jednoduchou, ale podmanivou instalaci přesýpacích hodin ~ 1 hour collection. Krásně se v ní snoubí český písek a arabské kořeny designérky. Harmonizující prvek pro současnou domácnost a rychlou dobu, s nímž bude rozhodně snazší najít si čas pro sebe.

Magická byla kolekce světel Moonlight od designérky Lindy Procházky, která vytvořila na své rezidenci v Hongkongu. Pastelové barvy a oblé tvary měsíčků potěšily dětské oko a v dospělých probudily trochu hravosti. Jako další autorku bych zmínila Marii Radke, finalistku loňského ročníku soutěže Diploma Selection. Marie ve svých návrzích zdůrazňuje výrobky denní potřeby a mě zaujalo štípací zrcátko z leštěného kovu. Vtipný detail v minimalistickém designu se hodí téměř kamkoli.

Realisation image
Realisation image