Barvy v interiéru: Kobaltově modrá

Výběr barev hraje při návrhu interiéru velkou roli. Paletu skládáme nejen podle představ klienta, ale dbáme na to, aby prostory působily harmonicky. Trendy v barvách se neustále mění, ale pokud je jedna ze základních barev zrovna v kurzu, nebojíme se její doby expirace. Ať už zvolíme ultramarínovou, kobaltovou nebo „Yves Klein Blue“, je nesporné, že sytě modrá barva nikdy nevyjde z módy.

Realisation image

Její historie sahá až do starověké Persie, modrá se v přírodě vyskytuje pouze zřídka, byla proto vždy považována za vzácnou barvu. Přírodní ultramarín byl získáván z drceného polodrahokamu Lapis Lazuli. Tento kámen se vyskytuje pouze v afghánských horách, díky čemuž byl v dávných dobách vzácný a cennější než zlato, kámen totiž bylo nutné rozemlít a spojit s vosky a pryskyřicemi, aby vznikla použitelná směs. V 18. století byla modrá barva oblíbená mezi aristokracií a ve 20. století našla své místo v modernistickém hnutí mezi architekty i umělci. Například Henri Matisse vytvořil v roce 1952 své Blue Nudes (modré akty) a Yves Klein si o pár let později, v roce 1960 nechal patentovat odstín IKB –International Klein Blue– pro své monochromatické obrazy. Dnes se k nám opět vrací, a přestože ji považujeme za nadčasovou, v posledních letech se objevuje jako trend.

Akcenty v kobaltově modré

Historii a současnost krásně propojuje reedice návrhů Jeana Prouvé, v níž se Vitra vrátila k původním barvám výrobků Standard nebo Lampe de bureau, mezi něž patří odstín „Prouvé Bleu Marcoule“.

Výrobce &tradition oblékl lampu Flowerpot, ikonu dánského designu, do kobaltově modré barvy. Série se skládá z malé přenosné lampy, větší nepřenosné stolní lampy a také z modelu závěsné stropní lampy ve dvou velikostech. Barvy se sezónně mění, uvidíme, zda modrá zůstane mezi stálicemi.

Realisation image
Realisation image

Pokud si zařizujete home office nebo ložnici, sáhněte po stolku Hide s úložným prostorem. V barvě Ultramarine blue rozzáří každý kout. Díky kolečkům jej můžete snadno pootočit, a tím skryjete jeho obsah. Firma HEM jej vyrábí ve vyšší i nižší verzi.

Vpašovat vivid blue do ložnice je hračka, skandinávské značky už totiž nějakou dobu nabízejí ložní prádlo v této výrazné barvě. Značka HAY ji dovedla k dokonalosti, nyní můžete soupravu Outline sladit s pyžamem. Novinka v jejich repertoáru je vyrobena z organické bavlny a hodí se nejen na spaní, ale i jako stylové domácí oblečení.

Realisation image
Realisation image

Elektricky modrá tvoří jemný akcent na konopného koberce od italského výrobce Baxter. Exkluzivní kus v organickém tvaru je ručně tkaný v Nepálu. Pokud se nebojíte výrazného kousku, křeslo Elli z broušené kůže, které pro italskou značku Baxter navrhl Christophe Delcourt bude tou pravou trefou do  modrého.

Pokud vás modrá zaujala, ale netroufáte si na velká gesta, jakými je jednobarevná pohovka nebo koberec, máme pro vás malý tip na závěr. Aby barevné akcenty ve vašem interiéru vynikly, doporučujeme je kombinovat na několika drobných prvcích. Sytě modrá barva krásně vynikne na pozadí neutrálních tónů pískové nebo teplé šedé. Pozor si dejte u kombinace se studenými tóny, výsledek by mohl působit chladně a nepřívětivě. Držte se pravidla 70:30:10, kdy 70% vašeho interiéru tvoří barva pozadí, obvykle neutrální, 30 % je doplňkový tón a 10 % je barva akcentu, tedy kobaltově modrá.

Realisation image
Realisation image

Podívejte, jak si s kobaltově modrým akcentem poradilo francouzské Studio Ett Hem. Minimalistický interiér založený na světlých odstínech a přírodních materiálech rozzářila modrá stěna ložní části.

Realisation image
Realisation image