Beton v interiéru

Beton se ve stavebnictví vyskytuje v různých formách. Ačkoliv se může zdát, že se jedná o moderní materiál, opak je pravdou. Monolitická kopule Pantheonu v Římě je totiž hádejte z čeho? Ano, z betonu. V tomto článku se zaměříme na různé formy aplikace betonu v interiéru, včetně nábytku.

Realisation image

Beton se ve stavebnictví vyskytuje v různých formách. Každá z forem má své vizuální danosti. Litý beton se lije do forem (bednění) připravených přímo na stavbě. Do povrchu betonu se tak může propsat struktura materiálu, ze kterého je bednění realizováno. Otisk kresby dřeva nebo zajímavé uspořádání ploch bednění dokáže změnit výraz betonové stěny či stropu, dodat mu strukturu a hloubku. Mistrem v dokonalých litých betonových formách, které se objevují napříč exteriérem i interiérem budovy je japonský architekt Tadao Ando. Beton proměňuje na medium uměleckého a emocionálního vyjádření, nevnímá ho pouze jako konstrukční materiál.

Použití betonu v interiéru

Kromě litého betonu se ve stavebnictví v často využívají také betonové prefabrikáty. Mohou mít formu panelů – reminiscence panelových domů z dob druhé poloviny minulého století nebo betonových tvárnic, které fungují v rámci interiéru na principech cihly. Je možné je ponechat odhalené, natřít nebo třeba skládat do dekorativnějších formací.

Realisation image
Realisation image

Konstrukční beton v interiéru nemusí být dominantním a převažujícím materiálem ve velkých plochách. Na autentickou materialitu stavebních prvků možno upozornit lokálně, odkrytím sloupu nebo průvlaku. Interiér se tak stane o něco jedinečnějším a zajímavějším. Takový přístup doporučujeme především u rekonstrukcí bytů z minulého století.

Realisation image
Realisation image

Beton v interiéru mnozí mají spojený s aplikací stěrky. Ta může být vyrobena na principu epoxidu či cementu. Cementové stěrky jsou vizuálně i svou podstatou nejblíže betonu. Jde o povrch odolný, praktický do koupelny nebo kuchyně. V projektech materiál podlahové stěrky rádi využíváme, protože umožňuje plynulé propojení obývací části s kuchyní či jídelnou. Tak je tomu například i u interiéru rodinného domu ve Zlíně.

Realisation image
Realisation image

Tvárnost betonu je parametrem, který umožňuje jeho aplikaci také v nábytkářském odvětví. Příměsy a velikost kameniva umožňují různé barevnosti a stupně detailu při lití do forem. Beton lze použít i v rámci atypické výroby – jako kuchyňskou desku, umyvadlovou sestavu, stolovou desku, ale taky v podobě typového nábytku. V nabídce našeho e-shopu můžete najít hned několik zajímavých betonových kousků třeba od značky Miniforms.

Realisation image
Realisation image