Trendy z Milána – Naše domovy potřebují víc přírody a fluidity

Milánský týden designu neboli Salone del Mobile se letos konal výjimečně v červnu a po dvou pandemických letech se vrátil ve své plné verzi. Ulice čtvrtí Brera a Tortona byly plné nadšenců do designu a interiérového zařízení. Hlavní výstavu navštívilo více než čtvrt milionu návštěvníků. Ani naši interiéroví designéři nemohli chybět. Vybrali jsem klíčové trendy, které nás nejvíce inspirovali. Třeba některý z nich použijeme i u vaší realizace.

Realisation image

Po měsících strávených ve změněných domácích podmínkách se potřeba přírody a flexibility prostoru odrazila v instalacích a nových produktech několika značek. Můžeme pozorovat posun od minimalismu k výraznějším texturám, barvám a inovativním řešením. Milán je charakteristický svou elegancí, ale nyní se zdá, že prostupuje všude.

Bohaté textury a barvy

Hladké povrchy dnes už tolik pozornost nepřitahují. Křesla a pohovky po celém Miláně ovládly materiály zajímavé nejen na dotek, ale i na pohled. Bouclé připomínající ovčí kůži je stále těší velké oblibě. Upozaďují se ale monochromatické béžové interiéry. Světlé krémové tóny tak nahradila terakota nebo výrazné modré a fialové odstíny. Výrazné 3D textury s haptickou kvalitou doplňuje nábytek z ratanu nebo provazu v různorodých barvách.

Realisation image
Realisation image

Divoký kámen

Kámen tu byl vždy, ale instalace SolidNature ukázala, že tento materiál se dostává ještě více do popředí zájmu. Vstupní portál se skládal z 9 různých druhů barevného onyxu a stal se instagramovým hitem. Kámen nemusí být jen povrch, ale nabízí i mnohostranné využití prostorových prvků. Nizozemské designérky OMA a Sabine Marcelis předvedly koupelnovou soupravu z narůžovělého onyxu, postel a monumentální polici ze zeleného mramoru Satin Verde. Pokud se rozhodnete pro investici do kamene, jděte do barevného a výrazného.

70’s

Historici považují 70. léta 20. století za přelom ve světových dějinách. Je možné, že se v tomto okamžiku právě nacházíme i my? Vliv designu tohoto desetiletí je v současných trendech nepřehlédnutelný. Zaoblené rohy a měkké linie začlenilo několik designérů do současného stylu. Tyto kousky nepůsobí jako retro, ale příjemně nostalgicky oslavují historii. Pořádné disko s odlesky předvedla značka Sé v prostoru galerie Rossana Orlandi nebo také renomované milánské Studio Dimore v prostoru na Via Brera.

Realisation image
Realisation image

Koberec jako umělecké dílo

Prvkem interiéru, který dokáže upoutat veškerou pozornost, může být i koberec. Zvlášť takový, který vyberete u výrobců CC Tapis nebo Edition Carpet. Nové kolekce byly měkčí, nadýchanější, barevnější a některé skutečně bláznivé. Současně se také vracejí koberce jako hlavní podlahová krytina. Vnášejí do místnosti útulnost a příjemnou atmosféru. V éře robotických vysavačů se nemusíte o jejich péči strachovat.

Realisation image
Realisation image

Technologie mění náš svět

Aroma difuzéry Piro od společností moooi a IDEO ukázaly, jak technologie nejen fungují, ale především zkrášlují naše domovy. Digitalizace prostor, ve kterých žijeme je nevyhnutelná. Chytrá domácnost však také může představovat jemné kování nábytku a dokonalost jeho ovládání.

Corkularita a sbohem plastům

V duchu ekologické odpovědnosti, kterou si uvědomují i velcí výrobci, jsme zaregistrovali absenci umělých a plastových prvků v jejich expozicích. Místo toho se designéři obracejí k materiálům, jako je dřevo, sisal, ratan, cihly, a textil, například bavlna nebo len. Krásně to na instalacích předvedly značky Loewe nebo Hermés.

Realisation image
Realisation image

Pracovní stůl nebude sedět v koutě!

Dříve jsme měli stůl na práci v práci nebo za dveřmi pracovny. V uplynulém období se však mnoho domácností muselo přizpůsobit novým podmínkám. Pracovní místo v obývacím pokoji nebo v kuchyni již není výjimkou. Designéři na novou situaci pohotově zareagovali, a tak několik výrobců našlo solitéry vhodné do každého prostoru.

Realisation image
Realisation image