Quiet luxury v interiérovém designu

Netrvalo dlouho a jeden z posledních módních trendů, quiet luxury, se z přehlídkových mol dostal i do interiérového designu. Co představuje termín quiet luxury v interiérovém designu? A proč je najednou tak populární? Připravili jsme pro vás bližší seznámení v článku.

Realisation image

Zapomeňte na loga a opulentnost. Quiet luxury spočívá ve střídmosti. Trend klade důraz na nenápadnou eleganci, nadčasový vzhled a vysoce kvalitní materiály. Spíše, než na okázalosti staví na sofistikované eleganci a rafinované jednoduchosti. O stylu lze mluvit jako o novém druhu minimalismu. Nepleťte si však quiet luxury s úsporným interiérem. Má totiž všechny složky promyšleného domova, aniž by působil přeplněně nebo nepřehledně. Vybavení interiéru na sebe na první pohled nemá strhávat pozornost, až pokud se objekty začnete zabývat blíže, zjistíte, že kvalita, forma i řemeslné zpracování poukazují na designérský původ. Stručně řečeno, tento styl je o investici do kvalitních kousků, které zůstanou základem vaší domácnosti po mnoho let, což resonuje i s naší filozofií při návrzích interiérů.

Barevná paleta pro quiet luxury

Quiet luxury akcentuje neutrální barevnou paletu a zemité odstíny inspirované přírodou. Nebojte se, nejedná se o oživení trendu celobílých interiérů, kterých jsme se v minulosti přesytily. Místo toho volíme teplé neutrální barvy, jako je smetanová, taupe a béžová, které se dobře kombinují i se zelenou či modrou. Tlumené barvy, zejména ty, které evokují přírodu a teplo, jsou vizuálně zajímavé a působí uklidňujícím dojmem. Pokud chcete docílit quiet luxury interiéru, vyhněte se zářivým a výrazným barvám. Zaměřte se na vytvoření kultivovaného a pohodlného prostoru.

 

Nás zaujala realizace australského ateliéru Se Déa, kde souhra barev, textur a materiálů naznačuje promyšlené propojení interiéru a exteriéru. Jejich pojetí quiet luxury v interiérovém designu kombinuje zestárlé kovy, které se pojí s historií domu, zatímco výrazný přírodní kámen v tlumených a zemitých tónech uzemňuje prvky uvnitř domu.

Realisation image
Realisation image

Nadčasové materiály v quiet luxury interiérovém designu

Výběr kvalitních a nadčasových materiálů je pro quiet luxury stěžejní. Dřevo, přírodní kámen, kůže a měkké textilie patří mezi základní pilíře, které do stylu spadají. U materiálů je důležité dbát na hmatový zážitek – textury by měly vyvolávat pocit rafinovanosti a požitkářství. Nemusíte se bát ani jednoduchých vzorů. Vyhněte se příliš sladěné materiálové paletě  – skvěle vypadá kombinace materiálů jako len, hedvábí či vlna. Doporučujeme se zaměřit na záměrnou kombinaci odlišných materiálů, abyste vytvořili dynamické, ale současně harmonické prostředí. Myslete také na pohodlné vybavení, které vybízí k odpočinku a konverzaci – od bouclé pohovek, měkkých koberců až po příjemné přehozy, které vytvoří skutečně příjemnou atmosféru. 

Architektka Nina Maya pro mladou rodinu navrhla minimalistický, elegantní a neutrální interiér, jež poskytuje pozadí pro osvětlení, nábytek a umělecká díla.

Realisation image
Realisation image

Výběr nábytku pro dosažení quiet luxury

Podobně jako u dosažení kapsulového šatníku, který představuje minimalistický přístup založený na kvalitních kouscích, i u výběru nábytku bychom měli upřednostňovat kvalitu nad kvantitou. Nic nevypovídá o quiet luxury v interiéru tolik, jako kvalitní selekce nábytku a doplňků. Nepodléhejte aktuálním trendům, ale hledejte nábytek, který obstojí ve zkoušce časem. Nákup investičních kousků s kvalitním řemeslným zpracováním je příběh starý jako čas. Vyhněte se rychlému vybavení interiéru a pečlivě vybírejte jednotlivé kusy, které vám budou bavit po spoustu let a jejich zůstane neměná. Součástí interiéru je také osvětlení, které hraje významnou roli u quiet luxury interiéru. Doporučujeme volit výrazná svítidla, která budou v interiéru působit jako šperk. Značka, která skvěle reprezentuje quiet luxury v interiérovém designu je za nás jednoznačně skandinávská &Tradition.

Realisation image
Realisation image

Quiet luxury v interiérovém designu představuje reakci na neúprosné tempo moderního života a nabízí útočiště v eleganci, pohodlí a klidu. Tento vzrůstající trend zaujme svou schopností sladit jednoduchost se sofistikovaností a vybízí k vytvoření domova, který obstojí v čase. Podívejte se na naše realizace, které navrhujeme v duchu nadčasovosti a kvalitních materiálů. Garantujeme, že vás budou bavit po mnoho let a jejich patina dodá na charakteru. Jedním z nich je například Luxusní apartmán na břehu Vltavy.