Q&A’s s designérkou Elis Monsport

„Mám ráda, když si věci na nic nehrajou, takže preferuju přírodní materiály, které jsou ‚vylepšené‘ dokonalým opracováním.“

Realisation image

Tvorba Elišky Monsportové k nám promlouvá svými příběhy, řemeslem a jedinečností. Sdílíme společné hodnoty, kterých si v arkhe ceníme a jsou podstatou naší práce. Elišku jsme oslovili pro spolupráci na kresbách v prvním vydání arkhe designových novin. Kresby, které vás provází napříč novinami, představují začátek procesu vzniku krásné věci, která vydrží roky, tak jako prostory, které navrhujeme. Umělecké zpracování a spolupráce tvoří přidanou hodnotu výjimečných projektů.

Bez čeho si nedokážeš představit den?

Svůj den si nedokážu představit bez pohledu na oblohu a pohybu. Obě věci jsou je pro mne každodenní berličkou. Jedna uklidňuje a druhá pomáhá držet tělo i mysl v kondici.

Vysněná galerie/místo, kde by vystavovali tvou tvorbu?

Sním o velké výstavě v Carpenters Workshop Gallery anebo začlenění do interiéru navrhnutém designérkou Kelly Wearstler.

Oblíbené barvy a materiály v interiéru?

Mám ráda, když si věci na nic nehrajou, takže preferuju přírodní materiály, které jsou „vylepšené” dokonalým opracováním.

Preferuju bílou, která je doplněná dřevem, kamenem, sklem nebo i kontrastnější barvou.

Jak by vypadal tvůj vysněný interiér?

Můj vysněný interiér by v sobě nesl prvky starého i nového. Byl by hodně prosvětlený denním světlem. Působil by čistě, a přitom velmi útulně. Měl by různá zákoutí, kde mezi sebou interaguje původní stavba a nový citlivě zvolený materiál. Opět by to byla ale asi souhra dřeva, skla, kamene, a betonu.

Nejsilnější zážitek, který formoval tvoji tvorbu?

Nejsilnější zážitek, který formoval mou tvorbu byl určitě pobyt v Kanadě a možnost pozorovat tamní přírodu, která pro mne byla naprosto fascinující. Další zážitek, jež mne hodně zasáhl byl přechod Pyrenejí, který si stále zpracovávám a myslím, že z něj budu čerpat ještě dlouho.

Jaký je tvůj oblíbený kus nábytku a proč?

Mým nejoblíbenějším kusem nábytku je křeslo od švédského designéra Torda Bjorklunda – Skye Lounge, které si získalo svou pohodlností a vzhledem přezdívku terapeutické. Mám ho v ateliéru a jak už přezdívka napovídá, je to jediné místo, kde si můžu opravdu odpočinout během dne.

 

foto: Vojta Veškrna, Matěj Macháček

Realisation image
Realisation image