Jak vybrat domácí vinotéku – inspirace pro váš interiér

Vinotéky už nepatří jen do restaurací a barů, svoji sbírku si můžete vystavit a uchovat i u sebe doma. Obliba vinných sklepů, domácích vinoték a vinných stěn stále roste a stává se tak nadčasovým prvkem interiéru. Kromě estetického aspektu vinotéky jde ale především o její funkčnost. Specifika domácích vinoték jsme pro vás rozebrali v článku.

Realisation image

Ať už se řadíte mezi příležitostné konzumenty nebo protřelé sběratele vína víte, že skladování je jedním z nejdůležitějších aspektů pro zachování vůně a chuti.

Jak vybrat domácí vinotéku?

Výběr vinotéky závisí na funkčních požadavcích. Rozlišujeme vinotéky archivační, servírovací a multifunkční.

– Vinotéky určené k archivaci představují skříně s nastavenou jednou teplotou, určené k uskladnění vína do doby, než je připraveno k pití / než dosáhne svého vrcholu (zrání).

– Multifunkční vinotéky mají většinou více polic s různými teplotami – maximálně však 2 až 3. Jsou tedy schopny víno vychladit, udržovat ho při pokojové teplotě a skladovat ho, dokud nedozraje.

– Servírovací vinotéky umožňují vychladit šampaňské, červené a bílé víno na ideální teplotu pro servírování. Mohou být dvou teplotní, skládající se ze dvou oddělených teplotních komor, nebo více teplotní s několika teplotními zónami v jedné komoře.

 

Existuje velké množství designových a funkčních možností vinoték. Můžeme si například zvolit kapacitu (obvykle od 12 do 234 lahví), umístění (volně stojící / zapuštěné pod pracovní desku / vestavné atypické), typ dveří, vnitřní uspořádání (posuvné / pevné police, prezentační / servírovací police) nebo typ osvětlení.

Aktivní vinné sklepy

Vinařské sklepy jsou určeny ke skladování a zrání vína. Za pomoci klimatizačných jednotek s antivibračním systémem v nich lze udržovat ideální podmínky – tj. stálou teplotu a přiměřenou vlhkost. Optimální teplota pro tento typ prostor je 11-16 °C. Současně je vhodná pro archivaci všech typů vín. Důležitým kritériem dobrého vinného sklípku je také jeho vlhkost. Příliš vysoká vlhkost způsobuje tvorbu plísní, zatímco nízká vlhkost způsobuje vysychání korku. Ideální vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 a 80 %. Na rozdíl od průmyslových klimatizací jsou klimatizace do vinných sklepů schopny tento požadavek splnit a vzduch příliš nevysušují.

Vinné stěny

Prezentace vín v soukromých nebo komerčních prostorách může být realizována pomocí otevřených stojanů, které vytvářejí vinnou stěnu, nebo pomocí prosklených aktivně chlazených vitrín, které mohou sloužit i jako dělicí stěny.

Realisation image
Realisation image

Lidé si na stěny věsí umělecká díla, proč to stejné neudělat i s vínem? Pokud už doma máte sbírku, věnujte svým lahvím pozornost a vystavte je. Profesionálně postavená vinotéka může ve vaší kuchyni navodit pocit luxusního podniku. Inspiraci pro vaši domácí vinotéku najdete v našich interiérových realizacích – například vestavnou vinnou stěnu s podsvícením pro fanouška vína v rodinném apartmánu v Bratislavě. Pokud neholdujete vínu, ale baví vás mixologie, mohl by vás inspirovat domácí bar z naší realizace bytu na Vinohradech. Inspiraci můžete čerpat i na portálu VintageView.

Realisation image
Realisation image