Jak na rekonstrukci bytu?

Inspirace pro renovace a rekonstrukce interiérů nás obklopují všude, ať už na sociálních sítích nebo v časopisech. Pokud se chcete vrhnout na modernizaci vašeho domova, je nutné mít na paměti pár základních pouček. Bourání stěn a nová instalace rozvodů ve starších bytech totiž není taková hračka, jak se na začátku může zdát. Jak na rekonstrukci bytu, když nevíte, co vše taková změna obnáší? Přiblížíme vám v článku.

Realisation image

Postup u rekonstrukce bytu

Jak na rekonstrukci bytu? Při rekonstrukcích je třeba vzít v úvahu dva faktory –zda si chcete vytvořit pohodlné místo pro život nebobyt investičně zhodnotit anásledněnabídnoutk pronájmu.Ať už jste byt k rekonstrukci koupili nebo zdědili, prvotním úkolem pro vás bude zjistit co nejvíce informací z původních plánů a dokumentace. Záleží na stáří bytu, informace vám může poskytnout SVJ nebo případně archiv stavebního úřadu. V arkhe, jako designéři řešíme nejen interiér, ale i kompletní realizacia úvodní přípravný proces je pro nás tedy velmi důležitý. Jako první krok při přípravě jakékoli rekonstrukce s klientem vždy zanalyzujeme plány a vize,poté následuje iosobní prohlídka místa, abychom se zorientovali a zaměřili současný stav bytu. Častokrát se stane, že je spousta věcí ukryta pod stávajícími povrchy a laické oko je nedokáže řádně zanalyzovat. I když byt na první pohled vypadá v pořádku, až při samotném bourání se může ukázat, že jsou podlahy křivé, nosné trámy nevyhovují zatížení a podkladní vrstva je nesoudržná a bude tedy potřeba celý strop vytvořit nanovo, případně částivyrovnávat.

Realisation image
Realisation image

Pokud se k bytu nedohledá původní dokumentace, je pravděpodobné, že budeme muset využít lokální sondy. Nejčastěji se sonda používá u podlah, kdy je nutné zjistit samotnou skladbu, ověřit výšku nosného trámu při změně dispozice nebo možnost použití podlahového vytápění. Na úskalí a varianty vás samozřejmě upozorníme při konzultacích. 

Jak na rekonstrukci bytu? Musíme si uvědomit, že dispozice ve starších domech jsou z pohledu dnešního standardu bydlení nevyhovující. U většiny rekonstrukcí, které jsme realizovali, proto proběhla změna dispozice bytu. Pokud plánujete kuchyň propojit s obývacím pokojem, musíte se připravit na větší zásahy. Už na začátku je dobré stanovit si cíl rekonstrukce – potřebujete propojit kuchyň s obývacím pokojem nebo z 3kk udělat 4kk s dalším dětským pokojem? Od toho se pak odvíjí naše práce na přípravě dispozice. 

Po ověření, jaké zásahy bude v bytě možné realizovat, pak přistupujeme k fázi návrhu dispozice dle požadavku klienta. Každý dům je specifický a je třeba počítat s jeho limity a možnostmi. Jak na rekonstrukci bytu? Už v průběhu návrhu se snažíme konzultovat jednotlivé zásahy s profesanty nebo přímo se statikem. Bereme v potaz jak možnost nosných konstrukcí, tak finanční náročnost. Po návrhu dispozice a ověření, že vše, co s bytem zamýšlíme můžeme realizovat, se posouváme k další fázi a tím je tvorba 3D vizualizací návrhu interiéru. Po odsouhlasení klientem pokračujeme standartní cestou, kterou jsme vám popsali v  procesu realizace.

Na co se připravit při rekonstrukci bytu? 

Jak na rekonstrukci bytu? Rekonstrukce bytu bývá náročnou disciplínou. Papír toho snese hodně, ale vždy je potřeba počítat s plánem B, kdy bude třeba upravovat realizační dokumentaci interiéru. Už se nám stalo, že po odkrytí nášlapné vrstvy podlahy se objevila jiná skladba, než kterou jsme předpokládali. Pokud plánujeme rozsáhlé zásahy, celý proces se tedy může značně prodloužit, zvlášť pokud plánované zásahy vyžadují výpočty statika či jiných dodavatelů technologií. Myslet musíme i na bytové jednotky, které se nachází v památkově chráněných objektech. Zde i některé drobné úpravy musí být odsouhlaseny příslušným orgánem památkové péče.  

Oproti tomu byty, které zásadní rekonstrukcí v minulosti prošli a čeká je po 10-20 letech “refresh“, nebudou mít tak dramatické zásahy a rekonstrukce díky tomu poběží v rychlejším tempu a za méně peněz.  

Realisation image
Realisation image

Jak dlouho trvá rekonstrukce bytu? 

Délka rekonstrukce bytu se odvíjí od jejího rozsahu. Pokud jdepouzeolokální úpravyelektro vývodů a dodávkuatypických prvků většinou se bavíme o délcerealizacecca 4 měsíce (pro byt o velikosti do100m²).Jestli se budeme vydávat cestou větších úprav, tedy kompletní rekonstrukce bytu – nových povrchů, obkladů koupelen, rozvodů ZT a elektriky, počítejme spíšefinalizacirealizacev řádu 6-7 měsíců(pro byt o velikosti do 100m²).

Realisation image
Realisation image

Rekonstrukce bytu na klíč

Pro rekonstrukci interiéru samozřejmě doporučujeme partnerství se zkušeným architektem a realizační firmu. Ne vždy ale architekti poskytují servis realizace interiéru na klíč a vy si musíte nakonec stejně spoustu věcí zařídit sami nebo zvlášť shánět realizační firmu. V arkhe přistupujeme k realizaci interiérů metodou Design & Build. U nás tedy naleznete obojí, za celý projekt přebíráme odpovědnost od designového procesu až po kompletní realizaci. Velkou výhodou pro naše klienty představuje přímočará komunikace. Veškerou komunikaci s dodavateli a všemi potřebnými profesemi obstaráváme totiž my. Na rozdíl od více stran tedy spolupracujete pouze s námi.

Jak na rekonstrukci bytu? Načerpejte inspiraci v našich oblíbených projektech: Rekonstrukce bytu na Vinohradech nebo rekonstrukce rodinného apartmánu v Bratislavě.