Interiérové trendy z Milano Design Week 2023

Světově proslulý veletrh nábytku a produktového designu se v Miláně koná každoročně od roku 1961. Stejně jako v loňském roce jsme se nechali zlákat atmosférou a možností objevit nové produkty a značky, které rádi využijeme při navrhování interiérů. Na následujících řádcích vám nastíníme interiérové trendy z Milano Design Week 2023 a instalace, které nás zaujaly.

Realisation image

Udržitelnost v interiérovém designu

Udržitelnost je trend, který ve světě interiérového designu nabírá na síle již několik let. Na letošním Design Weeku se jednoznačně stala jedním z hlavních témat a designéři reagují tím, že do svých návrhů začleňují udržitelné materiály, zaměřují se na snižování uhlíkové stopy využíváním obnovitelných zdrojů energie a minimalizací odpadu ve výrobním procesu. Například italské studio Formafantasma ve spolupráci s nábytkářskou společností Tacchini vyměnilo v rámciinstalace FLOCKprůmyslovou pěnu za přebytečnou ovčí vlnu a přírodní latex. Spolupráce korejské designérky Subin Seol se společností Retrouvius přináší zpět do oběhu kousky se sloganem„Re-use is our philosophy“. Kolekce nábytku vznikla z dřevěného zábradlí z již nefunkční elektrárny Fawley v Hempshire. Kalifornské studio PROWL ve spolupráci se společností M4 Factory přepracovalo známou plastovoužidli PEELdo nové verze z konopného vlákna. Židle byla prezentována v různých fázích rozkladu, čímž autoři vyzvali návštěvníky k zamyšlení nad cyklem konce životnosti výrobků.

Realisation image
Realisation image

Maximalismus v interiérovém designu

Italský maximalismus má na seznamu trendů na milánském týdnu designu stále své čestné místo. Módní důmDolce & Gabbana, který před dvěma lety založil řadu Casa, lze považovat za předního představitele těchto tendencí. Letos vsadili na spolupráci s deseti začínajícími designéry – od muránského skla až po proutěný nábytek ze Sicílie. Nepřehlédnutelná byla instalace Antonia Arica inspirovaná skleníkem s citroníky a antické estetiky. Designový důmFornasettise od svého založení ve 40. letech minulého století vyznačuje maximalismem. Na letošním Milano Design Week značka představila tři nové kolekce inspirované mořskou tematikou, střetem přírodní krajiny a neoklasicistních staveb a série černých linií s růžovými květy.

Realisation image
Realisation image

Módní domy a interiérový design

V oblasti interiérového designu se stále častěji objevují jména, která byla donedávna spojována především s oděvním designem. Interiérové trendy z Milano Design Week 2023, které prolínají módu a design nábytku se staly výrazným a všudypřítomným momentem. Vedle stálic Louis Vuitton a Armani Casa, debutoval módní dům Bottega Veneta. Ve svém butiku na Montenapoleone vytvořili „jeskyni“ z pryskyřice a látek. Ve spolupráci s italským architektem Gaetanem Pescem zde představili limitovanou kolekci kabelek. Křeslo Medallionjako poctu svému zesnulému zakladateli Christianu Diorovi zniklo ve spolupráci se světoznámým Philippem Starckem a byl odhalen v krásném Palazzo Citterio z 18. století.

Realisation image
Realisation image

Bouclé

Bouclé. Materiál, který dominoval čalouněnému nábytku na letošním Design Weeku. Látka, která se nejčastěji používá v oděvním průmyslu – ikonická pro značku Chanel – se objevila na nespočtu kusů nábytku po celém městě a ve výstavních prostorách Rho Fiery. Philippe Starck ji použil při redesignu křesla Medallion od Diora, Elie Saab s ní čalounil pohovky a rámy postelí. Nejčastěji se objevovala v tlumených a krémových barvách. Například v kolekcích francouzských značek Coedition nebo La Manufacture.

Realisation image
Realisation image

Nábytek jako skulptura

Zdá se, že hranice mezi produktem a uměleckou plastikou mizí. Interiérové trendy z Milano Design Week 2023 zahrnují přírůstky v oblasti nábytku, osvětlení a doplňků, které jdou daleko za hranice běžných forem. Společnost Gufram ve spolupráci se společností Snarkitecture představila monolitickou kolekci Sculpted v černobílém provedení. Designér Jonathan Bocca vystavil v prostoru jatek lampu Giraffa, jejíž neobvyklý tvar jako by vzešel ze snu. Také portfolio Acerbis je založeno na výrazných sochařských formách. Ať už se jedná o židli Due Piú nebo zásuvkovou soupravu Storet. Také předměty v kolekci Faye Toogood pro Maison Matisse mají expresivní formy připomínající rozhodné tahy Matissových kreseb.

Realisation image
Realisation image

Interiérové trendy z Milano Design Week 2023, které nás oslovili můžete shlédnout i v highlights na našem Instagramu.