Chytré technologie v domácnosti

Chytré technologie v domácnosti, známé také jako smart home, přinášejí do vašeho domova moderní možnosti, které usnadňují a zlepšují životní styl. V dnešním moderním světě, kde technologie hrají nedílnou roli v našem každodenním životě, se koncept inteligentní domácnosti objevil jako revoluční způsob udržitelného života. Majitelé mají možnost zefektivnit své obytné prostory, učinit je šetrnějšími k životnímu prostředí a k energiím. To vše třeba prostřednictvím mobilního telefonu.

Realisation image

Osvětlení

Chytré osvětlení přináší nejen moderní a pohodlný způsob ovládání osvětlení, ale také může přispět k energetické úspornosti a vytváření různých atmosfér v domácnosti podle aktuálních potřeb uživatelů. Chytré osvětlení může být integrováno do chytrých domácích systémů a být programováno tak, aby se zapínalo a vypínalo v určitých časech nebo v reakci na různé události.

 

– Možnost ovládání osvětlení pomocí chytrých aplikací nebo hlasových asistentů

– Nastavení scénářů pro různé aktivity, například večerní čtení, sledování filmu nebo relaxaci

 

Právě inteligentní světla jsme instalovali v bratislavském apartmánu, klient tak pomocí stmívatelných světel jednoduše vykouzlí atmosféru, kterou v danou chvíli preferuje.

Realisation image
Realisation image

Termostatické zařízení a měření spotřeby

Termostatická zařízení a měření spotřeby energie patří mezi klíčové prvky v energetické účinnosti a řízení teploty v domácnostech.

 

– Programovatelné termostaty, která umožňují optimalizovat spotřebu energie

– Možnost dálkového ovládání teploty v domě prostřednictvím chytrých zařízení

– Chytré měření spotřeby energie a vody pro optimalizaci spotřeby

– Systémy na sledování a řízení energetických ztrát

Chytré spotřebiče

Mezi chytré technologie v domácnosti se samozřejmě řadí i chytré spotřebiče. ty jsou navrženy tak, aby usnadnily každodenní život a poskytovaly uživatelům větší pohodlí, úsporu času a energetickou efektivitu. Lednice, pračky, trouby a další spotřebiče tak klienti mohou jednoduše ovládat pomocí chytré aplikace.

 

– Spotřebiče s funkcí propojení a sdílení informací – např. lednice mohou upozorňovat na datum vypršení doby trvanlivosti potravin, vytvářet nákupní seznamy a mnoho dalšího. Například u spotřebičů Miele či Gaggenau (jako například u našeho luxusního apartmánu na břehu Vltavy)nebo můžete nastavit prázdninový režim, pokud zrovna nejste doma.

– Chytré televize, reproduktory a zvukové zařízení, které mohou být kompatibilní s hlasovými asistenty – možnost propojení zvukových systémů v různých místnostech

Realisation image
Realisation image

Bezpečnostní zařízení

Bezpečnostní zařízení samozřejmě také řadíme mezi chytré technologie v domácnosti, která zlepšují zabezpečení domova. Tato zařízení mohou být propojena s chytrým domovem a umožňují vlastníkům domů monitorovat a ovládat různé aspekty bezpečnosti z dálky pomocí mobilních zařízení.

 

– Bezpečnostní kamery, senzory pohybu a senzory otevřených dveří/oken

– Chytré zámky a alarmy, které mohou být ovládány z mobilních zařízení

– Detektory kouře a plynu

Stínící systémy

Chytré stínící systémy umožňují automatizovanou kontrolu osvětlení, teploty a zabezpečení v interiéru prostřednictvím ovládání stínících prvků, jako jsou žaluzie, rolety nebo záclony. Mohou automaticky reagovat na změny intenzity světla venku a přizpůsobit se jim. Například se mohou uzavírat, když je příliš slunečno, aby omezily tepelný příjem, nebo naopak natáčet směrem ke slunci v případě napojení na vhodný solární systém a akumulaci energie a využití energetických zisků. Vychytávkou chytré technologie v domácnosti jsou také motorické závěsy, které lze zatáhnout pouze pohybem ruky, nebo lze v aplikaci nastavit čas otevření a mít tak příjemnější ranní vstávání.

 

– Automatizované rolety a žaluzie, které můžete ovládat pomocí chytrých zařízení

– Nastavení harmonogramů pro automatické otevírání a zavírání podle denní doby

– Integrace s dalšími chytrými zařízeními v domácnosti, jako jsou termostaty, osvětlení nebo bezpečnostní kamery

Chytrá integrace domácnosti

Chytrá integrace domácnosti odkazuje na propojení a automatizaci různých zařízení a systémů v domácnosti za účelem zlepšení pohodlí, úspory energie, bezpečnosti a efektivity. Nutno myslet na to, že všechna zařízení spolu musí být kompatibilní a propojena přes internet, aby mohla mezi sebou komunikovat a být ovládána z jednoho centrálního místa, jakým je chytrý telefon, tablet nebo reproduktor.

 

– Centrální systémy pro řízení a monitorování všech chytrých zařízení v domě

– Integrace s hlasovými asistenty, jako jsou Amazon Alexa, Google Assistant, nebo Apple Siri

Chytré technologie v domácnosti na jednu stranu mohou významně zlepšit pohodlí a efektivitu, na druhou stranu ale je také důležité zabezpečit síťovou bezpečnost a chránit osobní údaje při používání těchto zařízení. Zařízení internetu věcí (Internet of Things) mohou totiž představovat bezpečnostní problém, protože většina z nich nemá zabudované šifrování.